неделя, 20 октомври 2013 г.

За Еньовден в ретроспекция и сладките Горски гъбки

Макар да мина много време от Еньовден и по- скоро да е време за есенни рецепти и кадри от пожълтяващата вече природа, все пак ще си позволя да направя последна препратка към отминалите топли дни, да си спазя отдавна даденото обещание за кратък разказ в картинки и еретично да изневеря на заливащите пространството тиквени напитки, бисквити, торти, супи, декорации и какво ли още не. Тиквите могат да си отдъхнат....за малко.

И така...Еньовден! Всяка година този празник е особено чакан за мен, защото раждайки и двете си деца през зимата той е единствената ни възможност да празнуваме на открито някой от техните празници. И всяка година времето неумолимо и категорично проваляше тази моя мечта, както може да се види тук и тук . Тази година не очаквах нищо по- малко неприятно в последния момент, но пък и не се отказах от упоритата си мечта, за това отново смело планирах градинско парти за Яна и дори не помислих за резервен вариант, защото просто не желаех да приема възможността за пореден провал.
И като че да потвърди твърдението, че обикновено третият опит е на късмет, то най- сетне се случи! Градинското парти стана факт!


Времето беше леко влажно, но прекрасно топло, слънчево и зареждащо, а късните следобедни часове в Ботаническата градина осигуриха на децата и родителите възможност за едно приятно, отпускащо и  весело изкарване на открито на този специален ден за моето момиче.


Поради факта, че храната седи навън се придържах към безопасните пикник- опции, но дори и с ограниченията, всичко бе напълно достатъчно и разнообразно и гостите останаха доволни.
Солени мъфни, пресни сандвичи с маслинов хляб, хумус, царевица с масло и домашна малинова лимонада бяха само част от нещата, които приготвих за гостите на празника ни.


Тези  шоколадови кремчета заблудиха дори няколко от по- капризните деца и никое от тях не успя да се досети, че вместо шоколадов крем с удоволствие похапна голяма порция банани, сурово какао и авокадо. Едно на нула за здравословната парти храна срещу децата :-)


 

Всичко на масата бе предвидено да кореспондира с природата и градинската тематика- простичко, вкусно и лесно за хапване на крак.


Всичко вървеше като по вода....От неописуемата жега обаче семплата ми кексо- торта, a.k.a. Victoria sponge, отнел ми часове наред проучване за правилната му направа и не малко време религиозно методологично приготвяне, тръгна като по вода, тъй като масленият крем просто се разтече, но все пак не можем да бъдем максималисти, нали?! По- смели гости опитаха тортата в наливен вид и въпреки неугледната й форма я похвалиха високо, което помогна да не се разплача от яд за съдбата й и дори в крайна сметка тя бе изядена до последната троха...или капка.....


За гостите по поляната бях предвидила големи пъстри одеяла и меки възглавнички, а децата имаха организирана весела програма с много състезателни игри и дребни порадъчета, които всяко дете обича като гумен топчета и сапунени балони.



И тъй като не мога да ви почерпя за нашия празник реално, то поне мога да ви дам рецептата за едно от нещата, които се оказаха много харесвани и свършиха бързо на масата, а именно тези малки  вкусни маслени сладки гъбки, които се приготвят много бързо и лесно, ефектни са и най- важното- много вкусни!

Маслени сладки Горски гъбки

Източник: www.turkishcookbook.com/


Състав:

125 гр. масло на стайна температура
1/2 ч.ч. захар
1 яйце на стайна температура
1 1/2 ч.ч. нишесте
1/2 ч.ч брашно
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. бакпулвер

какао за декориране

Приготвяне:

Разбийте маслото със захарта. Добавете яйцето и ванилията. След това прибавете нишестето и брашното в което сте сложили бакпулвера и месете докато се поеме. Получава се много меко и нежно тесто. Оставете да почине 5 минути в хладилника, а през това време загрейте фурната до 190 С. Подгответе си прегаментова хартия върху тава за бисквити.

Извадете тестото от хладилника и оформете малки топчета, колкото орех, и ги поставете върху тавата с пергаментовата хартия. В малка купичка поставете какаото, а в друга сипете малко вода. За да придадете формата на гъбка на сладките ще ви е нужна една празна стъклена бутилка. С помощта на нейното гърло, което сте измили и подсушили предварително, притиснете всяка сладка леко отгоре, за да оформите пънчето, като преди всяко притискате намокряте леко бутилката с вода я потапяте в какаото. Забърсвайте от време на време гърлото на бутилката със салфетка или чиста кърпа.

Печете сладките до леко зачервяване и оставете готовите да се охладят върху решетка.


Аз направих три дози от рецептата, защото само една е сравнително малка- около 15/20 малки сладки.

За тази година мечтата ми за прекрасен имен ден се изпълни и не бих могла да искам повече от празника ни. За догодина си пожелавам може би още един такъв прекрасен ден със същите силни емоции и красиви изживявания и същите прекрасни приятели, които да го споделят с нас :-)

И тъй като съм хванала вълната на пропуснатите за споделяне празници, то няма да е лошо да продължа с пропуснатите миналогодишни рождени дни на момичетата преди да е станало време за тазгодишните им, но това е само в сферата на пожеланията ми към мен самата за наваксване на недовършените публикации.

А сега нека отново тиквите залеят блогосферата, защото есента е прекрасен и много вкусен сезон, а аз все още не съм правила нищо тиквено, за да я отбележа. Срам за мен!



9 коментара:

  1. Бубе, прекрасно е всичко! Толкова обич си събрала в сърцето си, че и да я криеш, тя просто блика... Да са ти живи и здрави и двете принцеси и вие с татко, за да им се радвате винаги! Благодаря ти, че си така истинска, наистина. :)
    Сърдечни поздрави и много усмивки ти изпращам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега се замислих... Бубе, ще споделиш ли рецептата за кремчето? Определено ми стана интересно. Ама и трохичките отгоре. :)

      Изтриване
  2. Бубе, всичко е приказно! А гъбките така умело се вписват в тематиката, че все едно от полянката сте ги набрали. Много красиво подредена маса, страхотно организирано парти и много се радвам, че го сподели с нас дори сега. Обожавам такива теми - за празници, партита и тържества:). Създала си невероятно уютна обстановка насред тази хубава ливада, а си представям как децата са се забавлявали на воля. За кремчето, признавам и аз се заблудих, но съм сигурна, че е било много вкусно! Комплименти, Бубе, за всичко! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Бубе, просто е навароятно! Чудесен празник си приготвила! Да са ти живи и здрави и двете девойки :)
    Гъбките ти ме върнаха години назад, когато майка и бабите ми правеха такива (празното шишенце от Валидол беше незаменимо за направата на пънетата :))).
    Отдавна се каня на Виктория Спондж, след твоя отзив, просто няма начин да не я направя ;).
    Сърдечни поздрави и хубава есен!

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, почувствах лично това представяне, тъй като ми беше обещала (или така ми се иска) да споделиш идеята за този хубав празник и да почерпя идеи за моята Яна;)
    И въпреки че ние винаги се готвим за градинско парти, не са били един и два случаите, когато бързо прибирам всичко вътре;)
    Прекрасен празник, гъбки и здравословни лакомства.
    Сега понеже и нашите рожденни дни са все през зимата, чакам да споделиш идеи и за тях;) Имаш по-малко време, нали знаеш? Тя зимата си събува вече джапанките и идва насам;)
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе трябва да е било страхотно това излет парти, с тези вкусотии и така красиво приготвени и поднесени, така както само ти го можеш! Сигурна съм, че и тортата ти е била великолепна, дори в по размекната състояние :) Страшна си момиче, такава енергия и ентусиазъм лъхат от теб, че и мен ме зареждаш!
    Прегръдки и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Възхищавам се на ентусиазма ти,с който всеки път подготвящ партитата!И топи път си била много старателна и всичко е било много вкусно,а най-вече децата са били щастливи!Да са ти здрави и да растат щастливи,Бубе!Гъбките са прелест!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. О разкошен празник е станало! Няма начин някой от моето поколение да не е правил с майка си или баба си тези маслени сладки гъбки...с гилзатат на маминото червило :)))) Още един глас молба за рецептата на кремчето!

    ОтговорИзтриване
  8. Много благодаря за всяка една хубава дума! Макар и с огромно закъснение, което вече е май личен стил при мен, е прекрасно да прочета всички топли и мили коментари и то от любимите ми момичета! Благодаря, благодаря, благодаря!
    Рецептата за кремчето е доста простичка, но ефектна. В най- общи линии я правя на око, като в белндера слагам на два банана по едно авокадо ги смилам на гладък крем. По средата на смилането добавям сурово какао на око- около 3-4 пълни супени лъжици, ванилия и довършвам пасирането. Разпределям в купички и поставям в хладилника. Тук кремчетата са гарнирани със смлени био шоколадови бисквити и стрък мента, за да направят асоциация с плъст и растения :-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...