неделя, 5 декември 2010 г.

Тарталети с боровинки, праскови и бадеми


Съставки:

За тестото:

150 гр брашно
25 гр фина захар
125 гр масло, нарязано на кубчета
1 с.л. вода

За пълнежа:

200 гр безсолно масло
200 гр захар
1 яйце
2 жълтъка
5 с.л. брашно- пресято
175 гр. смлени бадеми
4 с.л. течна сметана с висока масленост
1 буркан компот от белени нарязани праскови- отцедени
125 гр пресни боровинки

Приготвяне:

 За приготвяне на масленото тесто поставете пресятото брашно и захар в дълбока купа и с пръсти втрийте маслото, докато не се получат дребни трохи. Добавете водата и внимателно оформете тестото на топка. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилника поне за половин час.
N.B. Масленото тесто е капризно. Важно е да се работи в хладна кухня, да не прекалявате с месенето и мачкането, защото маслото се разтапя напълно и тестото става лепкаво, като честа грешка в този момент е да добавите още брашно, в желанието си да оформите не- лепкащо тесто, което на свой ред е гаранция за провал на тестото ви, което ще стане трошливо и невъзможно за работа. Спазвайте рецептата точно и работете бързо!

Разточете готовото охладено тесто на леко набрашнена повърхност и го разделете във формички за тарталети- или 24 см форма за киш или флан. За предпочитане са тези, чиито стени и дъно се разделят. За да застелите добре формата, след като изрежете кръга тесто и го поставите в нея, лекичко тупнете формичката в работната повърхност- така се получават идеални ръбове, без да натискате с пръсти и да деформирате тестото.



Надупчете тарталетите с вилица и оставете отново в хладилника да се охладят поне 30 мин. След това ги застелете с фолио и сипете baking beans или просто боб,леща или друго вариво, което да ги притиска при първото печене и да не им позволява да се деформират. Поставете ги в предварително загрята до 190 С фурна за 15 мин, след това махнете фолиото и използваната от вас тежест и ги допечете още 10-на минути.

За пълнежа: Разбийте маслото и захарта до бял пухкав крем. Добавете едно по едно яйцето и жълтъците, като разбивате напълно преди да добавите следващото. След това разбъркайте в яйчено- маслената смес бадемите, брашното и сметаната.
Подредете парчетата праскови и боровинки в изпечените тарталети и поставете с лъжица върху тях от крема.
Печете ги във вече загрятата фурна около 1 час, докато заливката се стегне. Извадете ги и ги оставете да изстинат леко във формичките, след което ги прехвърлете върху решетка да се охладят напълно.
Сервирайте топли или студени по Ваш вкус!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...