четвъртък, 16 декември 2010 г.

Коледа идва

Наближава един от най- любимите на моето семейство празници- Коледа! Наситена с дъх на канела и джинджифил и свързвана с толкова много положителни емоции. Всяка година с трепет чакам да наближи времето за подготовка за този прекрасен празник и броя дните до настъпването му като малко дете. Сега дори е още по- хубаво, защото мога да споделя моята силна привързаност към празника и със своите деца- подготвянето на различни сладкиши, украсяването на къщата, писането на писмо до Дядо Коледа (Мраз за малко по- порасналите деца), опаковането на подаръците за близките, украсяването на зеленото ароматно дръвче и поставянето на вкусни сладки и чаша мляко под елхата за подкрепа на добрия старец, както и морковче за Рудолф. Дори това, че трябва да се промъквам по чорапи и да изяждам силно захаросаните бисквити, гарнирани с морков и щедра чаша мляко по нощите, не помрачава необяснимото дори за мен детско вълнение от "идването на Дядо Коледа". Е, не го чакам наистина, макар да би бил голямо облекчение в бюджета ни, но къде е лошото човек да съхрани в себе си частица от детското си Аз.
В последните години Коледа силно се опорочи от консуматорското ни общество и се превърна в подчертано състезание кой ще похарчи повече пари за най- кратко време. Месеци преди коледната нощ започват "невижданите" намаления, атаката от дядо Коледовци и прилежащите им Снежанки зад всеки ъгъл, бомбардирането с коледни песнички по магазините, и то не с цел да ни потопят в коледно блаженство, а да ни напомнят, че е време щедро да отворим джобовете си и да накупим купчини никому ненужни вещи, защото нали това е начина да покажем колко обичаме ближните си. И хората купуват ли купуват, в детските магазини се води кървава война за поредните пластмасови изделия и хората коледно са готови да си издерат очите, за да грабнат "мечтаната" от децата им, рекламирана до безобразие, хитова играчка. Не е ли чудесно да е Коледа.... :-)
Напук на цялата тази пазарно- ориентирана коледна истерия, вече пета година (т.е.от както аз самата се превърнах в майка и  водя парада за създаването на празнични традиции) се старя да създам и възпитам съвсем различна, старомодна дори, представа за протичането на този голям християнски празник. Защото нека не забравяме, че Коледа е именно това! Месец преди празника в къщата ни започва да ухае на първите коледни сладкиши- меденки, джиндифилови сладки, коледният кекс. Цялото суетене около приготвянето им, изрязването на формичките и подреждането на изпечените сладки в големите метални кутии поставя началото на приготовленията за празника! Всичко това сплотява още повече семейството ни около общите ценности и създава неповторими мигове с децата ни, когато заедно украсяваме къщата, четем книжки за Дядо Коледа и неговите неуморни джуджета, пеем коледни песнички, надписваме поздравителните картички и декорираме купищата сладки, които да изпратим до близките си хора, за да е сладък и неповторим и техния празник и да им кажем, че ги обичаме!


Това са част от тазгодишните ни бисквити, които успяхме да украсим и опазим от унищожение. Дано поне няколко доживеят предназначението си и стигнат благополучно до получателите си или до коледната вечер


Захарни бисквити с крем сирене
тези не са особено трайни и ги правя максимално близо до празника, като ги съхранявам в хладилник


Джинджифилови сладки с меласа
Меденки с агаве
 
Има още толкова много неща, които ни очакват до Коледа и се надявам да успея да споделя и тук, но бях нетърпелива и за това те ще бъдат в отделни публикации...А до тогава- нека коледното вълшебство бъде с вас в оставащите дни до празника!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...