неделя, 16 януари 2011 г.

Палачинки





Състав:


6 цели яйца
300 гр. брашно
600 мл. прясно мляко
щипка сол
щипка захар
1-2 с.л. разтопено масло

 масло за пърженето

Приготвяне:


В голяма купа разбиваме добре с тел яйцата. След това прибавяме към тях пресятото брашно и бъркаме докато се хомогенизира. Сместа става доста сбита. Разреждаме при непрекъснато бъркане с млякото и към готовата палачинкова смес добавяме щипката сол, захар и разтопеното масло.

Загряваме тигана за палачинки на висока степен на котлона, като поставяме около една препълнена ч.л. от маслото в него и изчакваме то да се разтопи и да се загрее, но да не покафенява и прегаря. Обикновено използвам предпоследната преди най- високата степен на котлона си, т.е 8 от 9 възможни в моя случай, като когато котлонът ми е решил да се доказва и работи по- силно от обикновено (не знам защо, но понякога го прави, което е адски досадно при по- капризните за термична обработка храни) от време на време намалям силата на 7, за да не прегарят лесно, но и да стават достатъчно бързо. Когато е готово маслото, изсипваме с черпак малко от сместа и разстиламе по цялата повърхност на тигана. Печем докато при леко разклащане на тигана палачинката се отмества сама. Обръща се с дървена шпатула (металните са твърде груби и далеч по- лесно може да разкъсат нежната палачинка) или се хвърля във въздуха- въпрос на умения и личен избор.  Мятането е по- забавно за децата и по удобно от гледна точка на това, че няма риск от разкъсване на палачинката, но се иска практика ;-)
Изпичаме за съвсем кратко и от другата страна и подреждаме в чиния.
Сервираме със сладко, мед, сметана, течен шоколад или настърган кашкавал, сирене, колбаси- по Ваш вкус.

Бон апети!

ПП. По- често използвам пълнозърнесто брашно за традиционните семейни палачинки в събота, но няма да лъжа, че наистина сочните, вкусни и крехки палачинки стават само с бяло брашно.


Ако използвате пълнозърнесто брашно съветвам да добавите към яйцата още един или два жълтъка- само жълтъците, за да станат по- крехки палачинките.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...