събота, 29 януари 2011 г.

Плодов крем с овесени ядки

Състав:

1 банан
1 манго- добре узряло и омекнало
4-5 сушени сини сливи
4-5 с.л. фини овесени ядки
2 с.л. заквасена сметана
ванилия
2 с.л. вода

Приготвяне:

Бананът се нарязва грубо на парчета. Мангото се разрязва на половинки в максимална близост до костилката и с лъжица или ръка се издълбава месестата част на плода.
В блендер поставяме всички съставки и смиламе до консистенцията на пюре- ако детето е по- голямо може да се оставят по- едри парченца.
Готовото пюре изсипваме в чашки и сервираме веднага. Кремът потъмнява доста бързо заради бананът в него, но освен чисто визуалната загуба, нищо друго не пречи да бъде съхраняван в хладилник до 12 часа.

NB. Бананите, поднасяне на малки деца, е добре да бъдат добре узряли, т.е. да са с равномерни черни точици по обвивката, но все още с добра плътност и свеж цвят на самия плод вътре, тъй като са трудно смилаеми преди този етап за нежния бебешки/детски стомах.

Това пюре е изключително хранително и богато на ценни вещества и е особено подходящо както за малки деца, така и за тинейджъри и възрастни, които имат нужда от бърз начин за добавяне на енергия. Комбинира се чудесно със сметанов сладолед!

2 коментара:

  1. Овесените ядки сурови ли се слагат?

    ОтговорИзтриване
  2. Да, без да се варят предварително. Ако са фини, то те поемат бързо влагата от сместа и омекват. Ако са от обикновените обаче е по- добре да се залеят с топла вода преди добавянето им.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...