събота, 29 януари 2011 г.

Мляко с ориз и плодове

Мляко с ориз, т.нар. сутляш, е разпространен десерт от старите тетрадки, който и до ден днешен е особено популярен. Интересно за мен бе да видя огромното разнообразие предлагано в магазините в няколко европейски страни! Ще пропусна производителя, който бе един същ във всичките ;-). Именно от тези промишлени вариации на този десерт е и моето вдъхновение да опитам да "поразкрася" добре познатия сутляш (тази дума никак не ми допада).

 Състав:

1 и 1/2 ч.ч. ориз
800 мл. прясно мляко
200 мл. вода- може да се замени с прясно мляко, ако не желаете да ползвате вода
1-2 пръчици ванилия
3-4 големи ябълки- сладък сорт
1 с.л. масло
шепа боровинки или ягоди, нарязани на ситно*
захар или сироп от агаве- на вкус
канела

Приготвяне:

Отделяме семената от ваниловите пръчици, като тях самите запазваме също. Почистваме  и измиваме ориза под течаща вода.
В тенджера с дебело дъно поставяме водата и оризът и завираме. Варим 10-15 след което добавяме прясното мляко и ваниловите пръчици със семената (по- добрия вариант е да добавите семената минута преди да свалите от огъня, за да запазят изцяло полезните си съставки и аромат, но ако не ви се занимава, може и на този етап).
Варим докато оризът е напълно готов, като разбъркваме често, за да не загори.
През това време, в друг съд, поставяме нарязаните на дребно ябълки с маслото и мъничко вода. След няколко минути добавяме боровинките или ягодите, ако използвате такива (когато не са в сезон ги заменете със замразени или просто ги пропуснете). Моята снимка е без горски плодове, поради факта, че нямах замразени, а пресните са с неясен произход и качества по това време на годината.
Задушаваме ги до омекване на плодовете и поизпаряване на течността. При задушаването на плодовете можете да добавите захар или сиропът от агаве, като ако се спрете на второто е добре да се сложи, когато сместа е охладена леко.
Когато е готово пюрето намачкваме с вилица ябълките или смиламе в блендер, така че да останат мънички парченца от плодовете, които да се усещат.

N.B. Цялото приготвяне на плодовото пюре може да се замени с готово пюре от ябълки без добавки в него. Понякога използвам ябълковото пюре на Alnatura от DM- био секцията им. В този случай остава само да добавите горските плодове отделно.

Готовото плодово пюре смесваме с полу- готовия ориз и доваряваме заедно, като преди това извадите ванилови пръчици, които трябва да следите да не накъсате при бъркането на ориза. На този етап може да се добави захар в  млякото с ориз, ако обичате по- сладко. Аз добавям агаве след като всичко е готово и леко охладено. Подслаждането е въпрос на вкус, за това не давам точни пропорции.

Готовото мляко с ориз разсипваме в отделни купички или чаши и поръсваме с канела и поставяме в хладилник. Преди поднасяне може да се декорира с няколко ягоди или боровинки

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...