четвъртък, 14 март 2013 г.

Морковени маслени бисквити с крем

Пролетта чука на вратата ни! Или пък ураганният вятър блъска отнесените боклуци по нея?! Не знам, няма да проверявам. На мен ми е пролетно и слънчево, така че това ми стига.
И понеже наближава Великден, а за мен това е един от най- любимите празници, съм започнала с предварителните подготовки от сега. До самия ден най- вероятно вече всички ще са отвратени от моркови, козунак и яйца, но това е цената, която трябва да платят за моя ентусиазъм! Разписано им е в длъжностната характеристика и са задължени да са мои дегустатори и критици. Кой е казал, че живота е лесен?

Тази седмица опитах една интересна рецепта, която пазя от известно време в графата "скоро трябва да направя" и макар да не спада съвсем към здравословните десерти, защото е силно маслена, захарна и креместа, не може да й се отрече, че е богата на витамини, защото има моркови! А дори и Зайка (тук е момента да ви представя Зайка, моята любима бяла и красива фигурка за този сезон) знае, че морковите са най- полезната храна на света и моментално неутрализират другите "вредности" във всеки сладкиш, превръщайки го в оптимална закуска за добро настроение, гарниран с чаша мляко и първите топли сутрешни слънчеви лъчи. Моркови на сок- добре, моркови в кекс- прекрасно, моркови в бисквити- интригуващо и пристрастяващо!



И докато Зайка обмисля дали е редно да изяде една- две- три бисквити преди да започне ежегодното отслабване за лятото, вие може да хвърлите един бърз поглед върху рецептата и да прецените дали вие ще се окажете силни достатъчно, за да не я направите. Аз не бях!
А дали Зайка е издържала на изкушението до края, ще видим по- късно....

Морковени маслени бисквити с крем 



 Състав:

За бисквитите:


200 гр. масло- студено и нарязано на кубчета
200 гр. кафява захар
380 гр. брашно- аз използвах фино пълнозърънесто брашно от лимец, но и с бяло ще стане
100 гр. моркови- ситно настъргани или смлени
1 ч.л. канела
1 ч.л. микс подправки- джинджифил, индийско орехче, кардамон.
1 щипка сол

За крема:

180- 200 гр. крем сирене
100 гр. масло
80-100 гр. фина захар (аз смилам в блендер кафява, но може да използвате пудра захар, ако искате)
ванилия

 Приготвяне:

В дълбока купа поставете брашното, подправките, солта и захарта. Смесете ги и направете кладенче в което сложете студеното нарязано масло. Размесете го с брашното с пръсти, като работите бързо, за да не разтапяте маслото.Добавете морковите и омесете и тях до инкорпорирането им в тестото. Оформете на два диска и ги поставете във фризера, увити във фолио или за около час в хладилника.
Извадете и разточете диска до дебелина около 0.5 см.  Изрежете с помощта на формичка равен брой кръгчета- или друга форма по ваше желание, и подредете върху незалепваща тава. Поставете в хладилника за около 20 минути, за да се охладят добре бисквитите преди печене.
През това време загрейте фурната до 180 С и пригответе крема.

С помощта на миксер разбийте на крем сиренето със захарта и маслото  и ванилията първо на бавни обороти, а след като се смесят на висока скорост докато стане пухкав крем.

Поставете охладените бисквити в загряната фурна  и печете докато леко се зачервят по краищата. Не ги препичайте, за да не станат хрупкави!

Готовите бисквити сложете върху решетка, за да се охладят напълно, а когато са съвсем студени ги слепете по две с крема.

Наредете слепените сладки в стъклен буркан или друг съд, който да е добре уплътнен, за да омекнат и да поемат от крема. Съхранявайте в хладилник и консумирайте с мярка :-)

А ако се чудите дали Зайка успя да устои на аромата им докато ви дам рецептата....


О, какъв провал на волята, момиче!

Добре е, че не може да докаже кой стои зад изчезването на тези няколко бисквити....Снимането е изморително занимание, което се нуждае от допълнителни калории!!!



И понеже ми е особено приповдигнато и свежо, макар навън да е сиво и гръмотевично, ще си позволя и да споделя за участието си в рубриката на Rozali: В кухнята с..., в която гостувам по покана на редакторката Христина Спасова и на която благодаря за прекрасните емоции, които ми донесе!


 Цялата публикация можете да прочетете ТУК 

И след като споделих рецептата си за щастлив ден с вас: Закуска с морковени бисквити и чаша полезен Бейлис преди лягане, отивам да си почина от писане и от цялата звездна слава ;-)

Домашен вегански Бейлис

Вчера ми беше особено кисел ден. А когато човек е леко обезнадежден и доста притеснен най- добрата и бърза рецепта за щастие е алкохолът, казват хората. Ужас, това последното трябва да не се чете от деца, защото ще се замислят!
Аз обаче никога не съм била по пиенето и дори чаша вино не мога да завърша в рамките на една вечер. В интерес на социалните ми мероприятия съм стигнала до относително приятелски отношения единствено с лятната си любов Мохито и Baileys върху много лед, който има по- скоро вкус на десерт от колкото на алкохол.

Според законовите разпоредби обаче алкохолните напитки не се задължават да имат списък със ставките си, както храните! Ха! Което води до логичния въпрос- какво би трябвало да има в една бутилка Baileys, което да накара "сметаново- ликьорната" напитка да бъде с толкова дълъг срок на годност?! И ако внимавам толкова за всичко, което ям, то не е ли добре да помисля и какво пия в  особено редките случаи, когато изобщо го правя?

В пространството има много рецепти за домашен Baileys и всички те силно ме мотивираха да опитам и аз, но исках да избегна животинската сметана и да отида крачка напред в "изчистването" на домашния си ликьор. Ако ще е домашно- нека е супер здраво!

След няколко опита с различни версии на вегански рецепти си направих моята, която най- истински повтаря вкуса и консистенцията на оригиналната напитка.

Домашен вегански Baileys

 


Състав:

400 гр- консерва кокосово мляко
200 гр. соева сметана
1/2 ч.ч. кафява захар- аз използвах суканат, но с него се налага да се добави малко повече
150 мл силно кафе
80- 100 мл. шотландско уиски- количеството може да промените по Ваш вкус, тъй като за мен е силно, но за останалите е съвсем добре, така че опитайте и преценете
щипка сол

N.B. В една от рецептите за веган Бейлис използват Jameson, защото е веган

Приготвяне:

В тенджера с дебело дъно поставете кокосовото мляко и разбъркайте, за да се смеси водната част с гъстата. Добавете захарта и започнете да бъркате на средна температура на котлона. Следете и разбърквайте често, като не оставяте сместа да кипне. Целта е млякото и захарта да се сгъстят и хомогенизират. Аз бърках доста време- около 15-20 минути, защото исках основата ми да не е рядка. Доведете приблизително до консистенцията на кондензирано мляко. 

Когато се сгъсти оттеглете от огъня и добавете кафето. След това прибавете соевата сметана, разбъркайте и оставете да се охлади на стайна температура за кратко. Когато сметановата смес не е твърде топла прибавете алкохола, като промените количеството в зависимост от това колко силно искате да се усеща. За нас 80-100 мл са напълно достатъчни за относително силно, но приятно усещане.


Ако сместа ви се струва малко по- гъста от оригинала можете да добавите съвсем мъничко вода, но помнете че когато се сложи върху много лед при сервиране той го разрежда до перфектната консистенция по време на топенето си.


Чудесен начин да се отпразнува както един кисел ден с добър завършек, така и предстоящия Св. Патрик, пък какво ако не сте ирландци!

И нека някой ви каже, че не живеете здравословно!




понеделник, 11 март 2013 г.

Пухкави сандвичи с фъстъчено масло, a.k.a. whoopie pies и малко други експерименти.

Както вече споменах в предишна публикация в момента съм деликатно пристрастена към фъстъченото масло. Години наред бягах от него, просто защото не смятам фъстъците за най- добрия избор на ядки, но пък човек все от нещо трябва да умре, а като не пуша, не пия и не ходя по любов, то рискувам да трябва да заключвам на финала света, а това ще е самотно начинание ;-)

Настрана от фъстъците от много време исках да споделя тези божествено добри изобретения, т. нар. whoopie pies, за които достатъчно добър превод не намерих и обозначих описателно в заглавието. Те са чудесното съчетание на вкусна торта в размер на няколко хапки и далеч по- удобни за ядете от кексчета с глазура, която задължително ви омацва носа докато ги борите от различни ъгли и се опитвате да отворите достатъчно широко уста, аз да захапете и от крема и от кекса едновременно- само който не опитвал не знае колко трудно всъщност се оказва това!

За кексовата основа използвах абсолютния си фаворит за шоколадов блат на Милена от Sweet Kingdom . Това е неоспоримо най- прекрасния блат, който съм опитвала и правя само него от година и повече всеки път, когато искам шоколадова основа на тортите си. Благодаря на Милена за споделената рецепта!

Количеството на блата е за доста голяма торта, така че аз го разпределих между тези сандвичи и още два десерта, но ако не искате да правите много бройки или и допълнителни сладкиши, то може да опитате да намалите наполовина съставките.

Сандвичи с фъстъчено масло, a.k.a. whoopie pies



Състав:

За кексовата основа:

325 гр. масло
450 гр. захар- аз съм намалила количеството, но в оригиналната рецепта е 570 гр.
5 яйца
125 гр. самонадигащо се брашно
350 гр. обикновено бяло брашно
2 1/4 ч.л. сода
110 гр. какао- използвам неподсладено сурово
500 мл бътърмилк, т. нар. мътеница. Ако нямам използвам кефир, а в краен случай можете да си направите нещо близо до бътърмилк с 2 ч.ч. прясно мляко и 2 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок, разбърквате ги и ги оставяте да поседят 10-на минути.
ванилия

За фъстъчения крем:

250 гр. фъстъчено масло
150 гр. масло
200 гр. кафява захар- смляна фино
40-50 мл. мляко

Приготвяне:

За блата

Предварително загрейте фурната до 180 С/ 160 С с вентилатор. Пригответе си тава за whoopie pies. Такава ще ви е нужна, ако искате да са във форма на сърчица или съвсем правилни кръчета. Ако нямате такава обаче можете да използвате просто тава за мъфини като поставите по съвсем мъничко на дъното на всяко гнездо, за да не се получат мъфини, а просто кръгчета когато се изпекат. Каквото и да използвате- намажете добре с масло всяко гнездо и поръсете с мъничко брашно, за да не залепва.

С миксер разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Започнете да добавяте яйцата едно по едно като изчаквате напълно да се поеме предходното преди да добавите следващото. В отделна купа смесете брашната, содата, ванилията и какаото. Започнете да добавяте от сухата смес към маслено- яйчната. Накрая добавете бътърмилка.

За да използвате блатовете за торта просто поставете във форма и изпечете наведнъж, като следите със суха клечка за готовност.

N.B. Авторката на рецептата на блата казва, че той може да бъде съхранен до 2 седмици в хладилник и до 2 месеца във фризера, като и в двата случая той трябва да бъде оставен да изстине напълно и след това увит добре във фолио.

За да направите малките сандвичи продължете като поставите по 1-2 с.л. от сместа във всяка предварително намаслена формичка- количеството зависи от големината на вашите форми. Тестото бухва доста!
Печете в предварително загряната фурна за около 10-на минути.
Извадете ги, оставете да изстинат леко и след това внимателно прехвърлете на решетка, за да се охладят напълно. Блатовете са крехки докато са топли, но след това са много плътни и същевременно сочни.


За фъстъчения крем

Разбийте фъстъченото масло с кравето. Добавете на малки порции захарта и след това по малко от млякото, като следите крема да стане пухкав. Може да не ви е нужно цялото количество мляко!

Готовия крем поставете в пош и шприцовайте или просто намажете с лъжичка. Слепете сандвичите.

Можете да ги съхраните в хладилник до седмица в добре затворена кутия, за да не изсъхнат.

Моите сандвичи носеха Св. Валентински дух за това и бяха такива любовни!


Понеже тестото е доста голямо количество, както вече казах,  а ние не можем да изядем толкова много сладкиши само за няколко дни разширих проекта малко и направих от същите съставки и малко стандартни и миниатюрни кексчета, както и една малка торта, които да зарадват хората около нас по случай празника.






Бяха много, много вкусни и макар да продължавам да не харесвам фъстъците и техните хранителни "качества" просто не мога да не призная, че отново ще направя тези вкусни шоколадови "сандвичи" при първа удобно за извинение възможност.....
Дали Великден не може да бъде свързан с фъстъци и шоколад?!

петък, 8 март 2013 г.

Честит празник, дами!

 
Едно от най- красивите и предизвикателни неща на този свят е да се родиш жена! Можеш да си ранима, но можеш да бъдеш и по- студена от стомана, можеш да плачеш като малко дете на сълзливия филм, но можеш и да събереш цялата мъка на света в сърцето си и да намериш начин да дадеш сили на човека срещу теб да продължи напред с вдигната глава, ръцете ти са нежни като коприна, когато галят бузката на спящото дете, но тези две ръце работят неуморно в студ и пек, може да страдаш за счупен нокът, но минаваш с усмивка през мъките на раждането и си готова да го направиш пак....Мога да продължа до безкрайност този списък с напълно противоречащите си качества на всяка една жена, но надали е нужно да го правя.
Не е ли чудесна тази неосъзната буря от сила и слабост? Кой мъж може да се похвали с такава сложност на вътрешното Аз без да бъде пренасочен към специализирана помощ?!

 
Разбира се, че всеки ден жената трябва да бъде обичана и да се чувства ценена, но защо пък да нямаме един по- специален ден, в който децата да ни зарият с картички, рисунки и накъсани от градинките цветчета, а мъжете ни да са обществено задължени да намерят пътя до цветарския магазин, бижутерията и други стратегически важни за женското щастие места!

В духа на прекрасния празник днес ми се иска да Ви пожелая всеки ден да намирате време за себе си- да си напомните, че сте уникални и незаменими за толкова много хора и да се обичате! Бъдете щастливи жени, съпруги и майки, бъдете обичани, грижете се и бъдете обгрижвани, бъдете горди и щастливи от постигнатото в живота си!


А какво е нужно на едни ден да бъде перфектен освен подаръче, красиво цвете и внимание? Сладкиш! За днес се спрях на много калорична и може би съвсем не здравословна, но умопомрачително сочна и вкусна комбинация от дъх на лимони, маково семе, боровинки и пухкав млечен крем! Празник или не- тези къпкейкове правят експлозия от щастливи мисли в главата ви веднага щом докоснат небцето!

 

Лимоново- макови кексчета с пълнеж и крем



Състав:

За кексчетата
(12 броя)

120 гр. захар
125 гр. масло
175 гр. брашно с набухвател
3 яйца
кората на 1-2 лимона- необработвани
капсула лимоново масло- ако не разполагате с такова може да използвате есенция
1-2 супени лъжици маково семе

За пълнежа

1 бурканче сладко от боровинки/ малини

За крема

250 гр. крем сирене- без сол
1 кутия маскарпоне
5 с.л. пудра захар с връх- по ваш вкус може да намалите или увеличите захарта
ванилия

Приготвяне:

В голяма купа разбийте маслото със захарта. Разбивайки на ръка с бъркалка добавете яйцата, брашното, лимонените кори и лимоновото масло/ есенция. Накрая добавете маковото семе.
Разпределете сместа в 12 предварително подготвени хартийки за мъфини като запълвате около 1-3 от тях за равни кексчета или около 2/3 от тях за кексчета с връх.
Поставете тавата в предварително загряна на 180 С/ 160 С с вентилатор фурна. Печете до златисто и чиста клечка. Не препичайте кексчетата, защото ще станат по- ронливи.


Готовите кексчета поставете върху решетка, за да изстинат напълно преди да продължите.

За да напълните кексчетата ще ви бъде най- удобно, ако разполагате с уред за почистване на ябълки като този на снимката. Каквото и да съм купувала до сега за тези цели, това нещо продължава да бъде единственото, което използвам. намира се във всеки голяма магазин и струва 1-2 лева.


Направете дупка в средата на всяко кексче, като се стараете да оставяте "дъно" отдолу. Аз си запазвам "капачетата" и ги поставям обратно след като напълня кексчето, а другите остатъци оставям за унищожаване от дегустаторите. Капачето е особено важно когато ще измазвате с маслен крем и ще покривате с фондан и не чак толкова важно когато ще шприцовате крем върху къпкейка, но аз и в двата случая обичам завършените неща.


Затоплете съвсем леко сладкото , за да ви е по- удобно да го сипвате. Ако нямате време и сладкото ви не е твърдо може и да не го топлите, както направих аз.

С помощта на малка лъжичка поставете сладко във всяка дупка.


За да приготвите глазурата разбийте крем сиренето със захарта, добавете маскарпонето и ванилията и разбийте леко, за да се смесят кремовете, но да не се втечнят- някои марки маскарпоне са склонни да се втечняват рязко, така че наблюдавайте и не прекалявайте с разбиването.

Поставете в пош със звездовиден накрайник и шприцовайте или просто намажете с лъжица.
Този крем втечнява фондановите елементи! Не декорирайте с такива, освен ако преди това не ги изолирате с малко маслен крем в долната им част.

Кексчетата могат да бъдат направени ден преди сервиране, защото пълнежът и кремът ги поддържат сочни.


Оставям ви с пожелания за превъзходни изненади пред вас в този ден и може би с мисълта дали и вие да не опитате едно от тези малки подли кексчета.



неделя, 24 февруари 2013 г.

Пост-валентинско с любов

Обикновено когато силно се заканя да направя нещо то много рядко се случва, но аз упорито продължавам с този гаден навик. А уж практиката учела....

Тази година имах рядко срещано силна мотивация да празнуваме Св. Валентин, най- вече за да накарам децата да очакват нещо, да изработват украса, бисквити и изобщо да прибавим един специален ден повече към празниците, независимо че за мен самата Купидоновият ден е силно недолюбван, но това важи и за аналога му- Трифон Зарезан. Просто циникът в мен не може да преглътне нито плюща, завехналите червени рози и пошлите еротични "закачки", нито поредния повод да се натряскаме геройски в името на добрата кауза. Както и да е. Тази година бях самата Валентина, но за съжаление кармата не си взе отпуска и направи всичко по силите си да скапе плановете ми, като щедро ме дари с вече 5-та седмица щафетно боледуващи от всеки възможен вирус деца плюс един съпруг в една от паузите. Този период застъпи времето както преди празника, така и това по време и след него и осуети големите ни подготовки, но въпреки това не успя да спре съвсем стремежа ни. За това сега ще ви залея пост- любовно с нашия принос към всеобщата розово- сърцато- романтична треска.

Ммм да- мислехте си, че Св. Валентин е минал и сега поне за година сте си изтърпели квотата от сърчица, дебели голи бебета и сладникави кадри? Грешите! Ето Ви още малко!

При първата вълна на боледуване се заехме да украсим къщата за предстоящия празник. Направихме може би тон най- различни картички с мечета и сърчица.


Основната декорация обаче направихме от последната ми книга, която се оказа такова разхищение на хартия и мастило, че се бе запътила в контейнера за рециклиране преди да намери малко по- ползотворното си приложение като украса. Поне така наистина стана смислена. Ето как доброто побеждава злото- върху болните писания на автора залепихме сърчица, изрязани от брокатен картон, който си харесахме неотдавна без да знаем за какво ли точно ще го използваме. Обичам когато нещата някак сами намират приложението си!


Листовете от книгата подрязахме в долния край с дантелен кътър, а след това залепихме в горната им част към пекарска корда.

Направихме същото сърчице и на бял фон и го поставихме в една от рамките за снимки, за да продължим идеята от банера.

Бях планирала много различни сладки с декорация и какви ли други дребни неща, но покрай болестите тези неща отпаднаха категорично от списъка ми. Успях обаче да направя много набързо три мънички тортички за добри другарчета, които имах късмета да видя в един малък промеждутък около празника.


И трите торти разбира се бяха шоколадови!




На самия празник къщата ни ухаеше повече на оцет и аспартам от Панадола и сходните му, от колкото на вкусни сладкиши, но не оставих малките си герои без мъничко радост. 


Този бял шоколад с истински сушени ягоди се оказа повече от божествен на вкус, а оформянето му като устнички на клечка накара малките (и големите в интерес на истината)очички да блеснат от радост! 

Мисията изпълнена за мама!

Разбира се имаше и още няколко сладки изкушения, които отбелязаха периода около болнавия Валентин у нас, но за тях ще Ви разкажа в рецепти следващия път.

Може би обаче все пак наистина има някаква любовна магия в този ден, защото точно тогава аз също открих моята голяма любов в момента, а именно фъстъченото масло. Не бях опитвала фъстък от детството си, той като не са едни от добрите и полезни ядки, но това масло в съчетание с шоколад е нещо възхитително, подлудяващо, подкосяващо краката вкусно и аз с радост жертвам малко здраве от време на време за този вкус :-)  Новата ми любов вече бе главно действащо лице в повече от четири десерта и скоро някой трябва да ме спре да правя каквото и да е с него, защото съм близо до прилагането му в супите, основните и изобщо да се радват, че все още не ги мажа след баня с него!

Надявам се Вашия празник да е бил полюсно различен и да сте изкарали незабравими мигове в любовни трепети, но ако и Вие не сте, то следващия път ще видите как аз утеших мъката си по пропуснатия празник с това....И то наистина действа!




сряда, 13 февруари 2013 г.

Сурово бадемово брауни

Наближава Денят на влюбените. Освен емблематичните плюшени изчадия, прегърнали сърчица с гръмки надписи, показващи топлите чувства, които изпитват потребителите на тези стоки едни към други, бутилките вино и евтиното дантелено бельо, този ден е особено силно маркиран и от консумацията на прекомерни количества шоколад. Е, кои сме ние, че да се противопоставяме на тази традиция....няма да се проявяваме като "хейтъри" все пак. Щом хората са казали шоколад, нека е шоколад, но защо пък сериозната ни любовна връзка с шоколад трябва да личи от километри, изписана върху кръшните извивки на телесата ни?! Традиция, любов, сладкиши и сърца надничат от всеки ъгъл...а от нас се очаква да гризем стрък целина и морков на романтичната вечеря?! Не, това просто не бива да се случва! Ето защо тук идва на помощ едно изумително добро кулинарно хрумване, което не само събира нас с мечтания шоколадов десерт, но и отново ни носи онези точки в графата Добро момиче! Не е ли просто прекрасно....и те ще ми разправят, че само по Коледа ставали чудеса!

Отнема само няколко минути и почти нулева кулинарна практика, изисква малко съставки и носи много ползи. Няма за какво повече да си мечтаем, дами. Усмихнете се и кажете Б-р-а-у-н-и!



Сурово бадемово брауни

Източник: vegansweettooth.wordpress.com


Състав:

2 чаши сурови бадеми
450 гр. фурми- без костилка
5  ч.л. сурово какао- препълнени
1-2 с.л. агаве
ванилия


Приготвяне:

В кухненски робот смелете бадемите до брашно. Прибавете останалите съставки и пуснете отново робота, докато съставките се смесят напълно. Готовото "тесто" прехвърлете в тава или друг съд със средни размери 20х20 см, който преди това сте покрили с пергаментова хартия. С помощта на пръстите си и/ или опъката страна на супена лъжица притиснете тестото плътно и загладете повърхността му добре.
Поставете в хладилник за през нощта или във фризер поне за час, за да се стегне. Готовите браунита можете да нарежете на квадратчета или да изрежете с помощта на формичка за бисквити, както направих аз в този случай.


И сте готови да започнете с празника на любовта с вашия суров, вегански брауни десерт без угризения!









понеделник, 4 февруари 2013 г.

Любимото пилешко барбекю

Макар да е вярно, че това е една от все по- малкото рецепти с месо, които ще се появяват тук след като то вече не присъства в менюто на семейството ни ( да, да...нещо-като-вегетарианци може да се опише сегашната ни вълна, но не съветвам изцяло да се вярва на заспалия хищник в мен), а и да е факт, че тази рецепта "отлежава" вече повече от половин година в опашката, за да бъде публикувана, все пак е редно да споделя вероятно най- превъзходния начин да си направите пилешко барбекю без да се налага да имате реално такова, без нужда от горд мъж с бутилка бира в едната ръка и смущаващо огромни метални щипки в другата да ви призовава да подадете месото, чинията, подправките, кърпата, другата бира и метлата за онова парче, което се изплъзна от щипките и падна на земята, проклето да е!,....всичко това с авторитета на влизащ в операция мозъчен хирург. Пфф....Всъщност за тази рецепта ви е нужна само фурната ви. Точка. И тъй като говорим за още по- опростено барбекю, то и самото приготвяне на месото категорично не отнема никакво време, изисква начални кулинарни умения, а крайният резултат- о, той може да възхити дори взискателните ценители на сладко- соления опушен вкус на сочното пилешко месо на барбекю! 

Пилешки бутчета барбекю


Състав:

8 пилешки бутчета- само долната част
2 с.л. кетчуп
2 с.л. соев сос
2 с.л. пресен портокалов сок
1 с.л. растителна мазнина
3 с.л. мед- ако е захаросан го разтопете
1 голяма скилидка чесън- пресована
1 ч.л. горчица

Приготвяне:

Поставете всички съставки без пилешкото в купа и ги смесете добре. Изсипете сместа в широка плитка тавичка или чиния, подходяща след това да мариновате пилето.
Подсушете пилешкото с кухненска хартия. Направете три големи разреза върху месестата част на всяко бутче. Това ще улесни мариноването на месото.
Постевете пилешкото в тавата/ чинията при марината и оваляте всяко бутче в сос, така че да е изцяло покрито (т.е. изцапано). Покрийте с прозрачно фолио съда и оставете пилешкото да се маринова за 1 час в хладилника. Може и по- дълго, стига да имате време.


Загрейте грила на фурната си до средно. Извадете пилето и оставете марината настрана, за да я използвате по- късно. Поставете алуминиево фолио върху тава. Сложете пилето върху фолиото с ненарязаната страна нагоре. Печете за около 10-на минути, след това с помощта на щипки обърнете бутчетата от другата страна и печете още толкова.
Обърнете отново парчетата. Намажете ги с половината от отделената марина и печете за още 5 минути. След това отново обърнете, намажете с остатъка от мираната и печете за последни 5 минути.

Готовите бутчета сервирайте веднага, като за по- лесно и чисто консумиране можете да завържете в основата на всяко парче пергаментова хартия с готварска корда.



След всичко описано ми е трудно да кажа защо се отказах от месото, но веднага отивам да си взема ябълка и да си внуша, че не помня вкуса на тези божествени пилешки бутчета, а вие изяжте едно- две...може и три от мое име......Моля!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...