вторник, 15 март 2011 г.

Баунти...или поне много близък роднина

Обожавам шоколад! А когато към този шоколад добавим кокос, то просто нямам избор, освен да го унищожа със завидна бързина. Обаче пък мразя да похапвам в моменти на пълно удоволствие овкусители, подобрители, консерванти и другата част от компанията весели прахчета, спестяваща купища пари на производителите в наши дни. За това геройски се лишавах дълго от един от най- любимите си шоколади от The Big Five (Mars, Bounty, Snickers, Twicks, Milky Way). Но стига геройства в мирно време! С невярващи очи попаднах на рецепта за Баунти в един полски сайт и едвам дочаках да дойде сутринта, за да изпробвам какво ще се получи. Признавам си, бях скептична, но само до момента, в който опитах резултата!

Състав:

100 мл. течна сметана
200 гр. масло
200 гр. захар
250-300 гр. кокосови стърготини
За шоколадовата глазура:
200 гр. шоколад (смесих млечен с натурален 1:1)
50 гр. масло
Приготвяне:

В тенджера с дебело дъно смесете сметаната, маслото и захарта и загрейте на умерен огън до разтапянето на захарта и маслото, но не позволявайте да завира. Оттеглете от огъня и към още горещата сметанова смес добавете кокосовите стърготини. Разбъркайте добре. Не оставяйте сухи участъци- сместа трябва да не е течна, а да е сочна, без да се рони като пясък. Понякога ми се налага да добавям още малко стърготини или да слагам малко по- малко, за това прибавяйте кокоса на етапи и следете сместа. Предполагам, че тези малки отклонения зависят от самите кокосови стърготини, които вземете, както и вида сметана, която използвате. Аз използвам Президент, не мога да кажа как би се държала сместа с някоя от растителните сметани.
В съд, покрит с пергаментова хартия или фолио изсипете сместа и загладете като притискате силно надолу, за да стане плътна. Старайте се да не оставяте ръбчета по стените, а изравнете навсякъде. Оставете в хладилника за поне 2 часа, докато изстине и се втвърди.
Когато е готова, нарежете на средни кубчета или правоъгълничета и ги поставете отново в хладилника, където да изчакат шоколадовата си глазура.


За да приготвите шоколада, разтопете на водна баня начупените два вида шоколад заедно с маслото. Когато е готово, потапяйте всяко квадратче, отцеждайте излишния шоколад и ги подреждайте на пергаментова хартия, където да се стегне глазурата. Отгоре може да декорирате с още малко шоколад по желание.Аз държах моите в хладилника през цялото време, защото навън се отпускат и са по- мазни.


Остава да седнете на дивана с хубав филм и да помечтаете за лятото.....


Източник: Адаптирано от чуждестранен блог, който се опитвам да намеря отново и ще цитирам веднага щом успея!

Снимките са с воден знак от стария ми блог, но не пазя оригиналите за съжаление 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...