вторник, 15 март 2011 г.

Ванилов яйчен крем с тиква и орехи

Състав:

600 мл. прясно мляко
60 мл течна сметана
60 гр.. захар
4 с.л. нишесте без връх (заменете го с брашно, ако нямате нишесте)
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
ванилова пръчица
половин тиква цигулка или друг сладък сорт
две шепи орехи

Приготвяне:


Измийте и нарежете тиквата на парчета, които наредете в тавичка, полейте с мъничко разтопено масло и вода, колкото да не загаря по дъното, и запечете във фурната до готовност.
През това време размийте нишестето в част от студеното прясно мляко, като не позволявате да остават бучици. Получената смес прибавете към разбитите до пухкаво жълтъци. Разрежете по дължина от едната страна ваниловата пръчица, изстържете с обратната част на нож или с малка лъжичка семената отвътре и заедно със самата пръчица ги поставете в тенджера с тежко дъно, заедно с останалата част от млякото и захарта. Загряват се на среден огън до пълното стопяване на захарните кристалчета, но без да завирате. Извадете пръчицата, оттеглете за малко от котлона и тогава прибавете на тънка струйка жълтъчната смес, като бъркате непрекъснато за изравняване на температурите. Ако все пак се получи гаф и не стане съвсем гладка смес, винаги имате пасатора си за спасител!
Върнете тенджерата на огъня и варете до сгъстяване на сместа. Бъркайте непрекъснато, като обръщате особено внимание на ъглите, където най- бързо загарят кремовете. Оттеглете от огъна.

Отделяме част от готовия яйчен крем. Изпечената тиква се поставя в блендер и се смила гладко. Смилате и част от ореховите ядки на дребно. Смесвате готовия крем с пюрираната тиква и смлените на дребно орехови ядки и разбърквате добре. В десертни купички се сипва от тиквения крем, отгоре са поставя пласт чист яйчен крем и се декорира с парченца орехови ядки, начукани леко.

ПП. В момента, когато е готов яйчения крем и преди да се добави тиквата, може да се добавят разбитите на сняг белтъци с малко захар. За тази цел яйченият крем трябва да е леко охладен. За мен кремове със сурови белтъци не са за предпочитане, но го споделям, защото разбитите белтъци правят крема много по- пухкав и нежен и може да не са проблем за много хора. За деца обаче не съветвам  да се правят опити, независимо дали яйцата ви са домашни или не.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...