сряда, 23 март 2011 г.

Млечна каша с грис и банан


Състав:

2 големи банана- добре узряли
1 и 1/2 к.ч. пълнозърнест грис- пшеничен или спелта
3-3 1/2 ч.ч. прясно мляко или вода, ако използвате адаптирано мляко
1 с.л. масло- използвам Гхи
ванилови семена

Приготвяне:

В съд с дълбоко дъно разтапяме маслото на умерен огън. Когато то се загрее (внимавайте да не се стига до твърде висока температура на маслото и не запържвайте в нито един момент от приготвянето на кашата!) изсипваме гриса и разбъркваме, докато равномерно поеме мазнината. Запичаме го леко още секунда- две и добавяме бананите, които предварително сме обелили и намачкали с вилица. Веднага след това изсипваме прясното мляко или водата (ако използвате адаптирано мляко, при термичната обработка използвайте само вода и прибавете АМ едва когато кашата е свалена от котлона и е леко охладена). При непрекъснато бъркане сваряваме пълнозърнестия грис- той се нуждае от малко повече време от обикновения. Ако ви се стори твърде гъста, добавете още малко вода или прясно мляко. Готовата, сгъстена, каша отдръпваме от огъня и пресипваме в купичка. Овкусяваме с ванилия и сервираме топла.



Много лесна и бърза закуска, която се харесва от децата заради сладкия вкус и нежната консистенция. Приготвена с АМ е подходяща и за бебета под една годинка!
Измислих си тази каша още когато първата ми дъщеря беше мъничка и до ден днешен тя присъства поне веднъж седмично в менюто на децата, особено когато бързам за работа сутрин, но трябва да оставя нещо наистина любимо за закуска на малките. 






2 коментара:

  1. моят всеящен отказва грис и сестра му го изяжда, за да не става зян :)
    ще опитам тази комбинация с банан и ще докадвам, нищо че никой не ме пита ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ще ми е интересно дали този вид ще мине качествен контрол. При нас дори таткото е на опашка с купичка в ръка, така че има надежда някаква да го пробуташ на дребното. Само свари добре гриса- пълнозърнестия има нужда от малко повече време, не го подценявай, че да не остане песъчлив ;-) Ако течността ти се изпари, но той не е готов още- добавяй му още- забелязала съм, че има разлика между различните марки грис и количеството течност, което абсорбират по време на варене.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...