петък, 25 март 2011 г.

Лазаня

Състав:

За доматената плънка

1 голяма бутилка доматената пасата ( или доматен сос, ако нямате пасата)
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, пресовани
1 средно голям морков, нарязана на дребно или настърган
350 гр. телешка кайма без мазнини (може да бъде и смес телешко и свинско, ако ползвате такава обичайно или изцяло да я замените с нарязана на ситно шунка)
нарязани на тънко гъби- по желание
босилек и риган
зехтин
сол и пипер на вкус

За сос бешамел

1 литър мляко
1 дафинов лист
щипка индийско орехче
50 гр. масло
40-50 гр. брашно
сол и пипер на вкус

1 пакет кори за лазаня без варене
2 пълни ч.ч. настърган кашкавал
1 ч.ч. настърган пармезан

Приготвяне:

Приготвяне на доматения сос: В огнеупорен съд с тежко дъно загрейте растителната мазнина с 1 ч.л. вода. Прибавете нарязаните на ситно лук и чесън и задушете за минута. Прибавете морковът и задушете и него. Ако ще използвате гъби, прибавете ги сега и ги задушете до изпаряване на водата. Прибавете каймата- за да не стане на бучици можете предварително да я размиете с мъничко вода. Аз не я разреждам- изсипвам я вътре и бъркам с дървена шпатула, като разбивам бучиците в процеса. Задушете и каймата, след което добавете сол и пипер на вкус. Добавете доматената пасата, намалете на тих огън и оставете да се вари около 20-30 мин, докато сосът се сгъсти. Пет минути преди готовност добавете сухите подправки. Ако ползвате свежи ги сложете щом оттеглите сосът от огъня.

За сос бешамел: Облейте със студена вода дъното на тенджера с дебело дъно. Това се прави с цел да се предотврати появяването на онзи досаден пласт от млякото по дъното на съда по време на варене. Поставете прясното мляко, заедно с дафиновия лист и оставете на тих огън докато достигне температура, малко преди завиране. Оттеглете от огъня и оставете още малко да поеме аромата на дафиновия лист. През това време, в друг съд, поставете маслото да се разтопи, прибавете брашното като бъркате непрекъснато, за да не се получат бучици. Снемете от огъня за малко и на тънка струйка добавете прясното мляко, от което вече сте извадили дафиновия лист. Продължавайте да бъркате с тел през цялото време, за да остане сосът гладък. Ако все пак се провалите в старанието си- използвайте пасатора да заличите следите си ;-)
Върнете сместа на огъна, добавете индийското орехче, сол и пипер на вкус и бъркайте с тел докато сосът се сгъсти достатъчно- моят съвет е да го оставите една идея по- рядък от обикновено!


За да сглобите лазанята- на дъното на широка правоъгълна тава поставете тъничък слой от доматения сос. Върху него наредете плътно кори за лазаня без предварително варене- Barilla, вече и предлаганите био варианти са идеални. Аз намазвам всяка кора с мъничко масло- просто взимам маслото, като леко махам опаковката му в предната част и минавам с него по кората. Върху първия пласт кори сложете от доматената плънка, отгоре сложете мъничко  сос бешамел (бъдете относително скромни с него, той ви е нужен за най- отгоре), поръсете с по малко кашкавал и пармезан и наредете следващия слой кори за лазаня. Продължете така докато не запълните чинията и не използвате наличните ви кори и доматен сос. Завършете с пласт кори за лазаня върху които изсипете обилно сос бешамел и поръсете щедро с настъргания кашкавал и мъничко пармезан.

Поставете готовата лазаня в предварително загряна фурна, като покриете тавата с олуминиево фолио за първата част от печенето. Печете около 30 мин или докато лазанята е готова- времето зависи от фурната, дебелината на самата лазаня и тн. Малко преди да е готова махнете фолиото и оставете да се запече кашкавалът отгоре. Следете да не изсушите лазанята от печене- тя трябва да остане сочна.
Попийте със салфетка излишната мазнина, отделена от кашкавалът по повърхността, оставете да изстине леко в съда и сервирайте!



Тази рецепта е моя начин на правене на лазаня, макар рецептите като цяло да нямат някаква съществена разлика. С годините тя е фаворитът на мъжките екземпляри в нашето голямо и шумно семейство и дори победи в съревнованието с лазанята в Италия, арбитрирано от моя свекър, който още със завръщането си заяви "моята" лазаня за Добре дошли.
Червена точка за мен, черна за Италия ;-)))))

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...