сряда, 23 март 2011 г.

Здравословен сладкиш с кокос, ядки и горски плодове

Беше ми трудно да синтезирам всичко, което искам да кажа за този десерт в заглавието му- да показва, че е обещаващо вкусен поради заряда от съставки, изключително лесен, тъй като се прави без печене и други особени кулинарни техники и съвсем не на последно място, че е един от онези сладкиши, които можете да държите в хладилника си и да не въздишате по тях с тъга, а просто да им се наслаждавате с голямата лъжица и без угризения!

Сладкишът е част от богатата гама суровоядни рецепти, които в последно време ме грабват и изненадват приятно. Имам своите мотиви да не съм една от представителките на суровоядството, но не може да се отрече, че има много съкровища в тази хранителна култура. Този десерт е един от тях! Кой казва, че всичко здравословно трябва да е неприятно на вкус?!? Сега можете спокойно да се наслаждавате на голямо парче със следобедното си кафе, а след това гордо да си добавите червена точка за добро поведение към здравословното си хранене.
Сладкишът е богат на полезни мазнини, зарежда Ви с енергия и повдига настроението- какво повече може да иска човек?
Децата също не мислят два пъти преди да го опитат, а Вашата родителска съвест ще е спокойна и горда от факта, че едновременно угажда на малкото човече и не изневерява на здравословното му и пълноценно хранене.

ПП. Не е подходящ за деца с хранителни алергии към мед или ядки!



Състав:


За блата
2 ч.ч. бадемово брашно
1/4 ч.ч. кокосово масло
1/4 ч.ч. какаово масло
ванилия

За крема

2 ч.ч. кашу или бадеми, накиснати предварително
1 1/2 ч.ч. кокосово мляко или сметана
1 1/2 кокосово масло, разтопено
1/2 ч.ч. агаве или мед (вкусовете са различи, предвидете си малко повече за хората с по- сладки представи за живота)
1 ч.ч. горски плодове- боровинки, ягоди или микс
3/4 накълцани орехи (по желание)
1 ч.л. желатин -непълна
1 банан

Заливка:

Вариант 1
Плодов сос:

1 ч.ч. горски плодове, каквито сте използвали в рецептата по- горе
1/4 ч.ч агаве или мед
1/4 ч.ч. кокосово масло

Вариант 2
Шоколадов топинг

1/2 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. агаве или мед
1/4 ч.ч. кокосово масло

Приготвяне:

Смесете бадемовото брашно с двата вида мазнини. Кокосовата мазнина се топи сама на стайна температура, а за да разтопите какаовата мазнина може да я поставите  на тих огън и за следите внимателно процеса, за да не потъмнява или загаря.
Разстелете готовата смес във форма за торта с падащо дъно като притискате добре. Може да разпределите и част от блата по стените на формата за борд. Аз този път не го направих, но определено следващия няма да пропусна. Би изглеждало по- добре след махане на ринга, а и би държало крема докато стегне по-лесно. Поставете основата в хладилника, за да стяга.
За крема- В блендер поставете накиснатите и отцедени кашу или бадеми и кокосовото мляко и пасирайте до кремообразна смес. Може да отнеме сравнително доста време- не се предавайте!
Добавете в блендера агавето или меда, ваниловите семена и кокосовата мазнина и смесете отново.
В друг съд нарежете на дребно плодовете и орехите, ако ще добавите- аз ги пропуснах, защото има достатъчно ядки. В малък съд накиснете желатина в малко вода и оставете да набъбне. След това разтопете до телесна температура- внимавайте да не заври!, използвайки водна баня или микровълнова, следейки внимателно процеса на затопляне. Прибавете ги към готовия крем като разбърквате леко с лъжица, за да не раздробите плодовете.
Изсипете половината крем върху основата, отгоре наредете нарязания на кръгчета банан, като не поставяте в самия край, за да не се личи отстрани. Отгоре изсипете останалата част от крема и поставете в хладилника, за да се стегне. Ако не разполагате с достатъчно време може да го сложите във фризера.

Заливка- Вариант 1- За плодовия топинг- ако използвате замразени плодове, използвайте сокът от разтапянето на плодовете, прецедете го през цедка, за да махнете семчиците и след това  смесете с кокосовата мазнина и меда/агавето. Ако използвате пресни плодове може да ги пасирате до гладко и да ги прекарате през цедка, за да се отдели гъст сок, който да смесите с мазнината и меда. Полейте леко на чертички, за да изглежда непринудено. Декорирайте с пресни плодове.

Вариант 2- този път избягах от оригиналния топинг, защото исках нещо пролетно и леко, но ще го напиша като вариант, защото звучи обещаващо и вкусно. Смесете агавето/меда с кокосовото масло. Разделете сместа на две и оцветете едната част с какаото. Декорирайте пожелание с двата цвята.

Готовия сладкиш върнете обратно в хладилника. Преди сервиране извадете за около 20-25 мин., за да се отпусне, тъй като блатът става доста твърд от охлаждането на маслата.



Приятен апетит!

Адаптирано от http://www.recipemagician.com/

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Наистина е така! Добре, че са тези хубави хора от recipemagician , за да ни дават такива вкусни и полезни рецепти :-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...